Látás- és mozgássérültek képzése

A HTTP Alapítvány kiemelt céljai között szerepel, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak is segítséget nyújtson a tanuláshoz és a karrierépítéshez. 

Látássérültek hálózati képzése

A HTTP Alapítvány és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány együttműködésében elkészült a CCNA Discovery tananyag akadálymentes változata, illetve a multimédiás tartalmak szöveges leírása vakok és gyengén látók számára.
 
A projekt résztvevőinek közös célja a Cisco CCNA képzés megnyitása volt a mozgássérültek után a látássérült emberek számára is. A HTTP Alapítvány finanszírozásával, az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány lebonyolítása mellett folyó projekt három konkrét célkitűzése a látássérültek számára is elérhető tananyag kidolgozása, kísérleti céllal látássérült résztvevők oktatása, illetve a megszerzett képzettségen keresztül a vak és gyengénlátó emberek számára új munkalehetőségeket teremteni.
 
A projekt 2006. szeptemberben indult, és decemberben két látássérült hallgató is sikerrel vizsgázott az első féléves (CCNA 1) tananyagból, valamint ezzel párhuzamosan elkészült a látássérültek számára elengedhetetlen tananyag-kiegészítés is. 2007 első felében a projekt kibővítéseként a CCNA 2-es (második féléves) tananyag feldolgozása mellett újabb látássérült résztvevők képzése vált lehetővé. A képzés helyszíne a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara volt, ahol a CCNA képzésben már rutinos oktatók álltak rendelkezésünkre. A távlati cél azonban, hogy az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány, ahol szintén rendelkezésre áll a látássérültek számára megfelelő oktatóhelység, kihelyezett képzési helyszínné válhasson.
 
A projekt első két félévének lebonyolításához a HTTP Alapítvány biztosította a finanszírozási hátteret. Tudni kell, hogy az aktív korú látássérült emberek általában viszonylag képzetlenek, és ez nagy arányú munkanélküliséget eredményez, mindössze 7-10%-uk dolgozik. A projekt során olyan területeket és módszereket kutatunk fel, ahol a megszerzett tudást a látássérültek is hasznosítani tudják, azaz számítógépes hálózatokat tervező és üzemeltető munkakört tölthetnek be. A CCNA ipari, és nem államilag elismert végzettség, ugyanakkor széles körben elismert, magas fokú kvalifikációt jelent, a képzettség megszerzése rendkívüli mértékben megnöveli az érintettek elhelyezkedésre, így a társadalomba való beilleszkedésre, integrálódásra való esélyeit.
 
Mozgássérülteket segít a Cisco Hálózati Akadémia
 

A Cisco Hálózati Akadémia és a MEOSZ (Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége) még 2006-ban kötött együttműködésének köszönhetően több mozgássérült hallgató szerzett hálózattelepítő és üzemeltető minősítést. Mellettük az azt követő években nagy hangsúlyt kaptak a látássérült hallgatók, akik közül tízen kezdték meg CCNA tanulmányaikat a számukra speciális módon feldolgozott tananyagból.
 
2012. január 24-én a budapesti Addetur Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskolában újabb Cisco Hálózati Akadémiát avattak fel, ahol 24 mozgássérült tanuló kezdte meg a munkaerő-piaci beilleszkedést segítő hálózati informatikai tanulmányait.
 
Az informatikai alapismereteket nyújtó Cisco IT Essentials (ITE) tananyaggal a már létező számítógéprendszer-karbantartó képzésen belül ismerkedhetnek meg a tanulók, a gimnáziumot végzők pedig a délutáni órák keretében vesznek részt e képzésben. Emellett folyamatban van a hálózati alapismereteket nyújtó CCNA képzés is, melynek keretében a diákok 2012-ben elkezdték ezirányú tanulmányaikat is.
 
A képzés létrejöttét a Cisco Magyarország 1 millió forinttal támogatta szakképzési hozzájárulás formájában, emellett a Cisco Hálózati Akadémia hazai terjesztését felkaroló HTTP Alapítvány fedezte több száz ezer forint értékben a CCNA és az ITE oktatók teljes képzési költségét, illetve nyújtott folyamatos segítséget a tervezésben, az eszközbeszerzésben, a labor kialakításában és a képzés elindításához szükséges minden egyéb területen.
 
„Az Addetur Iskola több mint 18 éve működik azzal a céllal, hogy segítse a mozgássérült fiatalok beilleszkedését a társadalomba és javítsa elhelyezkedési esélyeiket. E munka egy újabb lépése a Cisco Hálózati Akadémiával létrehozott együttműködés, amely egy gyors ütemben fejlődő és sok lehetőséget magában hordozó területet ismertet meg tanulóinkkal” – mondta Kékesné Czinder Gabriella, az Addetur igazgatója. „A számítógéprendszer-karbantartó képzésünk nagyban épül a Cisco tananyagára, ezáltal a tanulók minőségi képzésben vehetnek részt és így nagyobb lehetőségük lesz elhelyezkedni, továbbá továbbtanulási lehetőségek is biztosítottak a magasabb szintű tudás eléréséhez. Emellett a Cisco online tananyagai bárhonnan elérhetők, ami a mozgássérülteknél nagyon fontos szempont” – tette hozzá.
 
Az informatikai iparág közvetlenül is segítheti a hátrányos helyzetűeket, ugyanakkor érdemes odafigyelni azokra a trendekre, amelyek a munkaerőpiac egészén megfigyelhetők. A felsőoktatásból most kikerülő internetgeneráció a munkáltatóktól mind a munkavégzés helyét, idejét, mind az ehhez használt eszközöket tekintve nagyfokú rugalmasságot és felkészültséget vár el, hiszen az internettel együtt felnőve ezt szokta meg a hétköznapokban. Ez a folyamat nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a hátrányos helyzetűek – megfelelő képzettség birtokában – könnyebben helyezkedjenek el, hiszen számukra sok esetben épp a térbeli és időbeli korlátok jelentik a legnagyobb akadályt.” – hangsúlyozta György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.
 

Képzések és tanfolyamok

Melyik Cisco Hálózati Akadémiai képzés az Önnek legmegfelelőbb?
Képzések részletei »

Eseménynaptár

A Cisco Hálózati Akadémia eseményei és rendezvényei
Tovább a naptárhoz »