Privátfelhő-infrastruktúra a Cisco és a NetApp együttműködéséből

Nagyvállalati körben egyre elterjedtebbek a gyártók által összeállított, előre integrált és konfigurált konvergens infrastruktúramegoldások, amelyek szervereket, tárolókat, hálózati eszközöket és szoftvereket is tartalmaznak. De ki törődik a középvállalatokkal?

A főképp nagyvállalatok számára kínált konvergens infrastruktúramegoldások előnye, hogy leveszik az ügyfél válláról az integráció terheit, a komponensek garantáltan együttműködnek, előre tesztelve, kulcsrakészen kerülnek a felhasználóhoz, akinek már csak „rá kell költözni”. Ezáltal az IT gyorsabban reagálhat az üzleti igényekre, az infrastruktúra a leszállítást követően azonnal üzemkész, nincs szükség a komponensek időigényes „összereszelésére”, gyártói dokumentációk bújására, a support hívogatására, vagy éppen költséges tanácsadásra. Mivel a rendszer minden alkotóeleme egy gyártótól származik, hibák esetén nem mutogatnak egymásra a szállítók, a felhasználó pontosan tudja, kitől várja a megoldást.

Az egy gyártótól származó integrált infrastruktúra-megoldásoknak persze hátulütői is vannak: ha az adott gyártó nem minden területen a legjobb, a felhasználónak kompromisszumot kell kötnie, a gyors szállítás, az integrációs költségek csökkentése és az egyszerű támogatás érdekében lehet, hogy meg kell elégednie az ideálisnál rosszabb komponensekkel az infrastruktúra-stack bizonyos rétegeiben. A „mindent egy helyről” filozófia pedig gyártófüggőséggel fenyeget, ráadásul az ügyfél a támogatási konstrukciók esetén rosszabb pozícióból kezdi az alkut, ha a szállító is tudja, faltól falig övé a rendszer.

Azok számára, akik szeretnék egy előre integrált rendszer előnyeit élvezni, de tartanak a kockázatoktól, a Cisco és a NetApp többéves közös együttműködésének eredményei, a FlexPod és a tavaly még ExpressPod néven bevezetett, most FlexPod Express névre keresztelt csomagok is elérhetőek. Míg a FlexPod a nagyvállalati szolgáltatói-adatközponti keretrendszer, a „kistestvére” a FlexPod Express a legfeljebb 500 felhasználóval rendelkező kis- és középvállalatok számára is elérhetővé teszi az előre integrált, virtualizált konvergens infrastruktúrát, a legjobb elemekből építve, de „egyablakos” terméktámogatással.

A két vállalat a saját területén a legdinamikusabb növekedést mutatja, a Cisco pár év alatt a legnagyobb szervergyártók közé nőtte ki magát, a cég által fókuszba helyezett blade kategóriában pedig a legtöbb versenytársat megelőzi ma már. A tárolópiacon pedig a NetApp évek óta túlnövekedi a versenytársait, többek között a teljes portfólión egységes Data ONTAP szoftverplatformnak.

A FlexPod Express rendszerek alapját a Cisco széles körben elterjedt kétfoglalatos C220 M3 blade szerverei és Nexus 3048 hálózati switchei adják, a NetApp pedig FAS2200 tárolóival száll be a közös ajánlatba.  Az indulócsomag 2db UCS220 M3 szervert és a legfeljebb 180 terabájtig bővíthető FAS2220-HA tárolót tartalmaz, de lehetőség van egy nagyobb csomag megvásárlására is négy szerverrel és FAS2240-HA tárolóval, amely már 400 terabájt fölé skálázható. A FlexPod Expresseken a legelterjedtebb virtualizációs köztesrétegek (VMware vSphere, Microsoft Hyper-V) egyaránt támogatottak. A megoldáshoz a támogatást a Cisco és a NetApp közös partnerein keresztül nyújtja, az ügyfél a FlexPod Express választásakor „egyablakos” supportot kap.

Az előre integrált konvergens infrastruktúramegoldások többségével ellentétben a FlexPod Express rendszerek szabadon bővíthetők: a szerverekbe beépíthetők erősebb processzorok és több memória, a tárolókapacitás növelhető, a hálózati oldal pedig 10 Gb Ethernettel fejleszthető a nagyobb teljesítmény elérése érdekében. Így nem szükséges további „építőkockákat” megvenni – a bővítés üteme igazodhat a feladatok által megkövetelt teljesítményhez és kapacitáshoz.

Lehetőség van az ajánlat részeként a korábban Cloupia néven ismert Cisco UCS Director felügyeleti szoftverrendszer megvásárlására is, amely automatizálni tudja a kiszolgáló, a hálózat és a tároló, valamint a virtualizációs réteg és az operációs rendszer beállításait és feladatait is, ezzel kiegészítve az ügyfél immáron valódi privát felhőt üzemeltethet.

Forrás: hwsw.hu

Képzések és tanfolyamok

Melyik Cisco Hálózati Akadémiai képzés az Önnek legmegfelelőbb?
Képzések részletei »

Eseménynaptár

A Cisco Hálózati Akadémia eseményei és rendezvényei
Tovább a naptárhoz »