WorldSkills 2013 magyarországi döntő

Idén is a HTTP Alapítvány - együttműködésben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal - rendezte meg a WorldSkills nemzetközi szakmai világverseny magyarországi válogatóját 18-22 éves diákok és fiatal hálózati informatikus szakemberek számára. A „szakmák olimpiájának” is nevezett WorldSkills verseny hazai győztese képviselheti Magyarországot Lipcsében, az immár 42. alkalommal megrendezendő nemzetközi döntőben, az informatikai hálózati rendszergazda szakmában.

A 2011-es londoni WorldSkills versenyen Szabó Gábor képviselte hazánkat, és végül a nagyon előkelő 7. helyezést szerezte meg, és ezzel egyúttal a legjobb magyar eredményt érte el. A belgiumi Forma 1-es pályán tavaly  megrendezett EuroSkills versenyen még előrébb léptek a magyar fiatalok, hiszen csapatunk mindenkit maga mögé utasítva aranyérmet szerzett.

A mostani válogatóra több mint kétszáz fiatal jelentkezett, ami jelzi, hogy a szakmai vetélkedésnek ez a formája egyre népszerűbb itthon is. A verseny fővédnöke Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár volt.

Az első fordulóra 2012. december 13-án került sor, ahol a versenyzőknek online teszteket és szimulált hálózati feladatokat kellett megoldaniuk. Ebből a fordulóból a tíz legeredményesebb fiatal jutott tovább.

A kétnapos döntő a HTTP Alapítvány, mint Akadémia Támogatóközpont ASC Akadémiai Napjával összekapcsolva zajlott 2013. január 25-26-án a Larus Rendezvényközpontban, így a konferencia résztvevőinek is lehetősége volt betekintést nyerni a versenybe. A finálé keretében – a lipcsei versenyhez hasonlóan – egy képzeletbeli cég hálózatának megtervezése, megépítése, valamint a mindennapi működésében felmerülő valós informatikai problémák megoldása volt a feladat.

Az izgalmas verseny végül papírforma eredményt hozott, hiszen a győztes versenyző már tagja volt a tavalyi EuroSkills versenyen aranyérmes magyar csapatnak. Csőke János a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola diákjaként ismerkedett meg a hálózati informatikával, jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója. Számára most egy öt hónapos intenzív felkészülés következik, majd július elején Lipcsében a világ 30 legjobb fiatal szakemberével kell összemérnie tudását.

A verseny fő támogatói a Cisco Magyarország, a T-Systems Magyarország, az IT Services Hungary, a Microsoft Magyarország és a Profession.hu  voltak.

Képzések és tanfolyamok

Melyik Cisco Hálózati Akadémiai képzés az Önnek legmegfelelőbb?
Képzések részletei »

Eseménynaptár

A Cisco Hálózati Akadémia eseményei és rendezvényei
Tovább a naptárhoz »