Tájékoztató az informatikai ismeretek érettségi vizsgával és a Packet Tracer program használatával kapcsolatban

Az informatikai ismeretek érettségi vizsgán a hálózati ismeretek témakör gyakorlati feladatát a Packet Tracer hálózati szimulációs programmal kell elvégezni.
 
A Packet Tracer a Cisco Hálózati Akadémia  (Cisco Networking Academy) keretében használható szoftver. A program jogtulajdonosa (Cisco Systems Inc.) ingyenes letöltési és használati lehetőséget biztosít a programban regisztrációval rendelkező intézmények, oktatók és diákok számára.
 
A letöltés és a jogtiszta használat lehetőségeit az alábbiakban foglaljuk össze.
 
 1. A Cisco Hálózati Akadémia tagsággal rendelkező intézmények tanulói jogviszonnyal rendelkező diákjai

  Amennyiben az intézmény rendelkezik Cisco Hálózati Akadémia tagsággal, úgy az érettségiző diákok már jó eséllyel részt vettek valamelyik akadémiai képzésen. Ebben az esetben a diákok rendelkeznek belépési azonosítóval az akadémiai portálon, és szabadon le tudják tölteni a Packet Tracer szoftvert, és akár az otthoni gépükön is jogtisztán használhatják. Az intézmény szintén jogosult a tantermi számítógépekre telepíteni a szoftvert, de a használat csak az akadémiai rendszerben regisztrált diákok és tanárok számára megengedett.

  Ha az intézmény érettségiző diákjainak egy adott csoportja még nem vett részt akadémiai képzésben, akkor számukra egy új „CCNAv7 – Introduction to Networks" ("CCNAv7 - Bevezetés a hálózatok világába”) képzési csoportot kell létrehozni. A diákoknak ennek keretében el tudják végezni a saját regisztrációjukat, továbbá hozzáférnek ahhoz az elektronikus tananyaghoz, ami nagy mértékben segítheti felkészülésüket az érettségi vizsgára. A regisztráció és a jogtiszta felhasználás más tananyaghoz (pl. „IT Essentials”) kapcsolódó csoport létrehozásával is biztosítható.
   
 2. A Cisco Hálózati Akadémia tagsággal nem rendelkező intézmények tanulói jogviszonnyal rendelkező diákjai

  A Cisco Hálózati Akadémia tagsággal még nem rendelkező intézmények számára javasoljuk, hogy az akadémiai programhoz való kapcsolódással biztosítsák a program jogtiszta használatának feltételeit. 

  a) A teljes körű tagság megszerzése esetén az iskola korlátlan hozzáférést kap az összes akadémiai tananyaghoz. Az IT Essentials tananyag az Informatikai és távközlési alapok I., míg a CCNAv7 tananyag a Informatikai és távközlési alapok II. és a Hálózatok I. tantárgy keretében hasznosíthatók. A csatlakozásnak ebben az esetben anyagi vonatkozása is van, így ez mindenképpen fenntartói döntést igényel.

  b) Lehetősége van ugyanakkor az intézménynek korlátozott tagság létesítésére is. Ebben az esetben a központi tananyagok (IT Essentials, CCNAv7, stb.) hozzáférése nem biztosított, rendelkezésre állnak ugyanakkor kiegészítő jellegű tananyagok (pl. „Networking Essentials”, „Introduction to IoT”), valamint a csatlakozás semmiféle költséggel nem jár. Ezzel a megoldással is jogosulttá válik az intézmény és annak akadémiai rendszerbe regisztrált összes diákja a Packet Tracer szoftver telepítésére és jogtiszta használatára. 
 3. Tanulói jogviszonnyal nem rendelkező diákok

  Tanulói jogviszonnyal és aktív akadémiai tagsággal nem rendelkező érettségizők számára is lehetőség van arra, hogy önállóan regisztráljanak az akadémiai rendszer Packet Tracer programhoz kapcsolódó, egyéni tanulást biztosító kurzusára. A skillsforall.com oldalon a „Getting Started with Cisco Packet Tracer” elektronikus tananyag segítségével megismerhető a szoftver használata, de semmiféle kötelezettség nem kapcsolódik a kurzusban való részvételhez. Az ilyen regisztrációval rendelkező érettségizők is jogtisztán letölthetik, telepíthetik és használhatják a szoftvert.
További részletes információk: 

HTTP Alapítvány

Cisco Hálózati Akadémia Támogató- és Oktatóképző Központ

1123 Budapest, Csörsz u. 45.
Telefon:  +36 1 225 4702; +36 1 225 4600
E-mail: info@http-alapitvany.hu

 

Képzések és tanfolyamok

Melyik Cisco Hálózati Akadémiai képzés az Önnek legmegfelelőbb?
Képzések részletei »

Eseménynaptár

A Cisco Hálózati Akadémia eseményei és rendezvényei
Tovább a naptárhoz »